top rocket
 • SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden
Dorian Olma • 14/06/2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding

Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. Het helpt je te begrijpen welke termen en zinnen je doelgroep gebruikt om naar informatie te zoeken, en hoe je je content kunt optimaliseren om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van zoekwoordonderzoek, de tools die je kunt gebruiken en hoe je de resultaten effectief kunt inzetten.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Zoekwoordonderzoek is het proces van het identificeren en analyseren van de zoekwoorden en zinnen die mensen gebruiken in zoekmachines. Het doel is om de meest relevante zoekwoorden te vinden die je kunt gebruiken om je website en content te optimaliseren, om bovenaan in Google te scoren op deze zoekopdrachten. Dit omvat het vinden van zoekwoorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie, evenals het begrijpen van de intentie achter deze zoekopdrachten.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek vormt de basis van een effectieve SEO-strategie. Door de juiste zoekwoorden te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je content aansluit bij de zoekopdrachten van je doelgroep. Dit leidt tot een hogere zichtbaarheid in de zoekresultaten, meer organisch verkeer naar je website en uiteindelijk meer conversies. Zonder gedegen zoekwoordonderzoek loop je het risico dat je content niet gevonden wordt door je doelgroep, wat je SEO-inspanningen minder effectief maakt.

Zoekwoordonderzoek fouten

Tools voor zoekwoordonderzoek

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij zoekwoordonderzoek. Deze tools bieden inzicht in zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. Hier zijn enkele populaire zoekwoordonderzoektools die je kunt gebruiken:

 • Interest Navigator: Interest Navigator is een gebruiksvriendelijke tool die je helpt bij zoekwoordonderzoek en biedt een overzicht van zoekvolumes, Google Ads prijzen en Paid Difficulty. Deze tool is ideaal voor zowel onervaren marketeers als ervaren SEO-professionals. Interest Navigator maakt het eenvoudig om de juiste zoekwoorden te vinden en een effectieve zoekwoordstrategie te ontwikkelen door gedetailleerde gegevens en inzichten te bieden.
 • Google Keyword Planner: Een gratis tool van Google die je helpt om zoekwoorden te vinden en hun zoekvolume en concurrentie te analyseren. Het is vooral nuttig voor het vinden van basiszoekwoorden en het inschatten van hun potentieel.
 • Ahrefs: Een uitgebreide SEO-tool die gedetailleerde informatie biedt over zoekwoorden, backlinks en concurrentieanalyse. Het is een krachtige tool voor het vinden van zowel basis- als longtail zoekwoorden.
 • SEMrush: Een andere populaire SEO-tool die uitgebreide zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse en site-audits biedt. SEMrush is ideaal voor het ontdekken van nieuwe zoekwoorden en het analyseren van de strategieën van je concurrenten.
 • Moz Keyword Explorer: Deze tool biedt gedetailleerde informatie over zoekwoordmoeilijkheid, zoekvolume en SERP-analyse. Moz Keyword Explorer is een gebruiksvriendelijke tool voor het vinden van relevante zoekwoorden en het begrijpen van hun potentieel.

Met deze tools kun je uitgebreide zoekwoordanalyse uitvoeren, concurrentie evalueren en zoekwoordstrategieën ontwikkelen die je helpen om beter te scoren in de zoekresultaten. Kies de tools die het beste passen bij je behoeften en budget om je zoekwoordonderzoek te optimaliseren.

Zoekwoordtypen en hun rol in SEO

Er zijn verschillende typen zoekwoorden die je kunt gebruiken in je SEO-strategie. Elk type speelt een specifieke rol en heeft zijn eigen voordelen:

 • Short-tail zoekwoorden: Korte en brede zoekwoorden die vaak veel zoekvolume hebben, maar ook hoge concurrentie. Bijvoorbeeld “schoenen” of “laptops”. Ze zijn nuttig voor het bereiken van een breed publiek, maar het kan moeilijk zijn om hoog te scoren vanwege de concurrentie.
 • Longtail zoekwoorden: Specifiekere zoekwoorden of zinnen die meestal minder zoekvolume hebben, maar ook minder concurrentie. Bijvoorbeeld “dames hardloopschoenen maat 38” of “beste gaming laptop onder 1000 euro”. Longtail zoekwoorden zijn vaak makkelijker om voor te ranken en kunnen zeer gericht verkeer aantrekken.
 • LSI-zoekwoorden (Latent Semantic Indexing): Zoekwoorden die semantisch gerelateerd zijn aan je hoofdzoekwoord. Bijvoorbeeld, als je hoofdzoekwoord “bakkerij” is, zouden LSI-zoekwoorden “brood”, “gebak” en “taart” kunnen zijn. Het gebruik van LSI-zoekwoorden helpt zoekmachines om de context van je content beter te begrijpen.
 • Lokale zoekwoorden: Zoekwoorden die specifiek zijn voor een geografische locatie. Bijvoorbeeld “bakkerij in Amsterdam” of “tandarts Rotterdam”. Lokale zoekwoorden zijn essentieel voor bedrijven die zich richten op een lokaal publiek.

Concurrentieanalyse voor zoekwoorden

Concurrentieanalyse is een belangrijk onderdeel van zoekwoordonderzoek. Het helpt je te begrijpen hoe moeilijk het zal zijn om voor een bepaald zoekwoord te ranken en welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Hier zijn enkele stappen voor effectieve concurrentieanalyse:

 • Identificeer je concurrenten: Zoek naar de belangrijkste concurrenten in je niche die hoog ranken voor je doelzoekwoorden. Dit kunnen zowel directe concurrenten als grote websites in je branche zijn.
 • Analyseer hun zoekwoorden: Gebruik tools zoals Ahrefs, SEMrush of Moz om de zoekwoorden van je concurrenten te analyseren. Kijk welke zoekwoorden zij targeten en hoe goed ze presteren.
 • Beoordeel de moeilijkheidsgraad: Evalueer de moeilijkheidsgraad van de zoekwoorden door te kijken naar factoren zoals het aantal backlinks, de autoriteit van de websites en de kwaliteit van de content die momenteel voor die zoekwoorden rankt.
 • Zoek naar gaten in de content: Identificeer zoekwoorden en onderwerpen waar je concurrenten niet goed op inspelen en waar jij een kans hebt om je te onderscheiden. Dit kan je helpen om nieuwe kansen te ontdekken en een concurrentievoordeel te behalen.

Longtail zoekwoorden identificeren

Longtail zoekwoorden zijn specifieke en gedetailleerde zoekopdrachten die vaak minder concurrentie hebben dan bredere zoekwoorden. Ze kunnen zeer waardevol zijn omdat ze vaak hogere conversiepercentages hebben. Hier zijn enkele manieren om longtail zoekwoorden te identificeren:

 • Gebruik zoekwoordtools: Tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush en Moz kunnen je helpen om longtail zoekwoorden te vinden. Voer je hoofdzoekwoord in en kijk naar de suggesties en gerelateerde zoekwoorden.
 • Analyseer zoekopdrachten: Kijk naar de zoekopdrachten die bezoekers naar je website hebben gebracht met tools zoals Google Search Console. Identificeer longtail zoekwoorden die al verkeer naar je site genereren en optimaliseer je content rondom deze zoekwoorden.
 • Kijk naar de “People also ask” sectie: Wanneer je een zoekopdracht in Google uitvoert, verschijnt er vaak een sectie met gerelateerde vragen. Deze vragen kunnen je helpen om longtail zoekwoorden en zoekintenties te begrijpen.
 • Gebruik forum- en Q&A-websites: Websites zoals Reddit, Quora en niche-specifieke forums kunnen je inzicht geven in de vragen en problemen van je doelgroep. De zoektermen die mensen hier gebruiken, kunnen waardevolle longtail zoekwoorden zijn.

Het integreren van zoekwoorden in je content

Het effectief integreren van zoekwoorden in je content is essentieel om te ranken in de zoekresultaten. Hier zijn enkele best practices voor zoekwoordintegratie:

 • Titel en meta-omschrijving: Plaats je primaire zoekwoord in de titel en meta-omschrijving van je pagina. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar je content over gaat en kan je klikfrequentie verhogen.
 • Koppen en subkoppen: Gebruik zoekwoorden in je H1-, H2- en H3-koppen om de structuur van je content te versterken en zoekmachines te helpen bij het scannen van je pagina.
 • Eerste alinea: Zorg ervoor dat je primaire zoekwoord in de eerste 100 woorden van je content voorkomt. Dit helpt zoekmachines om snel te begrijpen waar je pagina over gaat.
 • Alt-tekst voor afbeeldingen: Gebruik je zoekwoorden in de alt-tekst van afbeeldingen om de relevantie van je content te versterken en je kansen te vergroten om te verschijnen in de zoekresultaten voor afbeeldingen.
 • Natuurlijke integratie: Vermijd keyword stuffing door zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier in je content te integreren. Zoekmachines hechten meer waarde aan content die nuttig en relevant is voor gebruikers.

Lokale zoekwoorden voor lokale SEO

Lokale zoekwoorden zijn essentieel voor bedrijven die zich richten op een lokaal publiek. Door lokale zoekwoorden te gebruiken, kun je je zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten verbeteren en meer gericht verkeer aantrekken. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van lokale zoekwoorden:

 • Google Mijn Bedrijf: Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-pagina met lokale zoekwoorden, bedrijfsinformatie en klantrecensies. Dit helpt je om beter zichtbaar te zijn in lokale zoekresultaten en Google Maps.
 • Lokale directories: Vermeld je bedrijf in lokale directories en vermeldingssites zoals Yelp, Tripadvisor en lokale bedrijvengidsen. Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie consistent is op alle platforms.
 • Lokale content: Creëer content die specifiek is voor je lokale publiek. Dit kan blogposts, landingspagina’s en nieuwsartikelen omvatten die gericht zijn op lokale evenementen, nieuws en trends.
 • Lokale backlinks: Bouw backlinks op van lokale websites, blogs en nieuwsplatforms. Dit versterkt je lokale SEO en helpt je om beter te ranken voor lokale zoekopdrachten.

Zoekwoordtrends volgen en benutten

Het volgen van zoekwoordtrends kan je helpen om nieuwe kansen te ontdekken en je SEO-strategie aan te passen aan veranderende zoekpatronen. Hier zijn enkele manieren om zoekwoordtrends te volgen en te benutten:

 • Google Trends: Gebruik Google Trends om te zien hoe zoekopdrachten voor bepaalde zoekwoorden in de loop van de tijd veranderen. Identificeer opkomende trends en seizoensgebonden pieken om je contentstrategie te optimaliseren.
 • Sociale media monitoring: Volg sociale media platforms zoals Twitter, Facebook en Instagram om te zien welke onderwerpen en zoekwoorden populair zijn bij je doelgroep. Dit kan je helpen om in te spelen op actuele trends en relevant te blijven.
 • Nieuws en branche-inzichten: Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen in je branche. Dit kan je helpen om zoekwoordtrends te identificeren en snel in te spelen op veranderingen in de markt.
 • Concurrentieanalyse: Houd je concurrenten in de gaten om te zien welke zoekwoorden en onderwerpen zij targeten. Dit kan je inzicht geven in nieuwe trends en kansen die je kunt benutten.

Zoekwoordenmonitoring en aanpassing

Het monitoren en aanpassen van je zoekwoordenstrategie is essentieel om blijvend succes te behalen in SEO. Hier zijn enkele stappen voor effectieve zoekwoordenmonitoring en aanpassing:

 • Gebruik trackingtools: Gebruik tools zoals Google Search Console, Ahrefs en SEMrush om je zoekwoordprestaties te monitoren. Analyseer hoe je zoekwoorden presteren en identificeer gebieden voor verbetering.
 • Regelmatige audits: Voer regelmatige zoekwoordaudits uit om je huidige zoekwoorden en hun prestaties te evalueren. Identificeer zoekwoorden die goed presteren en zoekwoorden die mogelijk moeten worden aangepast of vervangen.
 • Pas je strategie aan: Op basis van de gegevens die je verzamelt, pas je je zoekwoordenstrategie aan om beter in te spelen op de behoeften van je doelgroep en de veranderingen in de markt. Optimaliseer je content continu om ervoor te zorgen dat je relevant blijft en hoog scoort in de zoekresultaten.
 • Test nieuwe zoekwoorden: Experimenteer met nieuwe zoekwoorden en zoekwoordvariaties om te zien hoe ze presteren. Voeg regelmatig nieuwe zoekwoorden toe aan je strategie om je bereik te vergroten en nieuwe kansen te benutten.

Veelgemaakte fouten bij zoekwoordonderzoek

Bij zoekwoordonderzoek zijn er enkele veelgemaakte fouten die je kunt vermijden om effectievere resultaten te behalen:

 • Te veel focus op zoekvolume: Hoewel zoekvolume belangrijk is, moet je ook rekening houden met de concurrentie en de relevantie van het zoekwoord voor je doelgroep. Zoekwoorden met een hoog zoekvolume en hoge concurrentie kunnen moeilijk zijn om voor te ranken.
 • Negeer longtail zoekwoorden niet: Longtail zoekwoorden hebben misschien minder zoekvolume, maar ze zijn vaak specifieker en hebben een hogere kans op conversie. Vergeet niet om longtail zoekwoorden op te nemen in je strategie.
 • Verwaarlozen van zoekintentie: Begrijp de intentie achter zoekopdrachten om te zorgen dat je content aansluit bij de behoeften van de gebruiker. Zoekwoorden zonder de juiste zoekintentie kunnen leiden tot een hoger bouncepercentage en lagere conversies.
 • Niet updaten van zoekwoorden: De zoekgewoonten van gebruikers veranderen voortdurend. Zorg ervoor dat je je zoekwoorden regelmatig bijwerkt en aanpast aan nieuwe trends en veranderingen in de markt.
 • Overmatig gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing): Te veel zoekwoorden in je content kan leiden tot een slechte leesbaarheid en een lagere ranking door zoekmachines. Focus op natuurlijke en relevante integratie van zoekwoorden in je content.

Door deze stappen te volgen en de juiste technieken en tools te gebruiken, kun je een effectieve zoekwoordonderzoekstrategie ontwikkelen die je helpt om je SEO-doelen te bereiken en meer organisch verkeer naar je website te trekken.

Recent blogs posted
Dorian Olma • 18/06/2024
Wat is technische SEO? 10 Essentiële Componenten voor Optimalisatie

Wat is technische SEO? Technische SEO...

Dorian Olma • 17/06/2024
Wat maakt een website SEO vriendelijk?

Wat betekent SEO vriendelijk? Een SEO...

Dorian Olma • 14/06/2024
6 tips voor een converterende website

Een converterende website Een converterende website...

Dorian Olma • 14/06/2024
Website snelheid verbeteren

Optimalisatie van je website snelheid Website...

team image

Opzoek naar Professioneel Advies?

Online Kennismaking

Wil jij meer website verkeer?

Verhoog het aantal bezoekers van jouw website! Vul je website URL in en ontvang op maat advies.

Related blog posts

Hoe werkt mobiele SEO voor websites?
Kevin • 23 mei 2024
Wat is mobiele SEO?

Wat is mobiele SEO? Mobiele SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren…

Hoe wordt pagina autoriteit berekend?
Kevin • 25 mei 2024
Wat is pagina autoriteit (Page Authority)?

Wat is pagina autoriteit? Pagina autoriteit, vaak afgekort als PA (Page Authority), is een metriek…

Hoe werken ankerlinks voor SEO?
Kevin • 24 mei 2024
Wat is een ankerlink?

Wat is een ankerlink? Een ankerlink, ook wel een interne link genoemd, is een hyperlink…