top rocket
 • Wat zijn backlinks?
Kevin • 24/05/2024
Wat zijn backlinks?
Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Backlinks, ook wel inkomende links genoemd, zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Ze worden beschouwd als een van de belangrijkste factoren voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat ze zoekmachines helpen te bepalen hoe relevant en betrouwbaar je website is.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Backlinks zijn belangrijk omdat ze als “stemmen van vertrouwen” voor je website fungeren. Zoekmachines zoals Google zien backlinks als signalen dat je content waardevol en geloofwaardig is. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website kan scoren in de zoekresultaten. Backlinks helpen ook bij het aantrekken van verkeer van andere websites naar jouw site.

Hoe werken backlinks?

Backlinks werken door zoekmachines te laten zien dat andere websites jouw content de moeite waard vinden om naar te linken. Wanneer een website naar jouw site linkt, beschouwt Google dit als een aanbeveling. Zoekmachines gebruiken deze aanbevelingen om te bepalen hoe relevant en autoritair je website is binnen je niche of industrie.

Soorten backlinks

 1. Natuurlijke backlinks: Deze ontstaan wanneer andere websites spontaan naar je content linken zonder dat je hierom vraagt. Dit gebeurt vaak omdat je content waardevol, informatief of interessant is.
 2. Handmatig verkregen backlinks: Dit zijn links die je actief verkrijgt door middel van linkbuilding-strategieën, zoals gastbloggen, het benaderen van webmasters of het plaatsen van je website in online directory’s.
 3. Zelf-gecreëerde backlinks: Deze ontstaan wanneer je zelf links plaatst naar je website op forums, blogreacties of online profielen. Deze links hebben vaak minder waarde en kunnen soms als spam worden beschouwd.

Kwaliteit versus kwantiteit van backlinks

Bij backlinks is de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit. Een enkele link van een autoritaire, relevante website kan meer waarde hebben dan tientallen links van lage kwaliteit of niet-gerelateerde sites. Kwalitatieve backlinks komen van websites die een goede reputatie hebben en relevant zijn voor jouw niche of industrie. Zoekmachines letten op factoren zoals de autoriteit van de linkende site, de relevantie van de content en de positie van de link binnen de pagina.

Hoe verkrijg je kwalitatieve backlinks?

 1. Creëer waardevolle content: Content die informatief, uniek en nuttig is, trekt van nature backlinks aan. Denk aan blogs, infographics, onderzoeksartikelen en video’s.
 2. Gastbloggen: Schrijf gastartikelen voor gerenommeerde websites binnen je industrie en plaats een link naar je eigen site in je auteur-bio of binnen de content.
 3. Broken link building: Zoek naar gebroken links op andere websites en stel voor om ze te vervangen door links naar jouw content.
 4. Netwerken: Bouw relaties op met influencers, bloggers en webmasters in je niche. Dit kan leiden tot natuurlijke linkuitwisselingen.
 5. Persberichten en PR: Gebruik persberichten en andere PR-strategieën om de aandacht van media en bloggers te trekken, wat kan resulteren in backlinks.

Veelgemaakte fouten bij backlinks

 1. Focussen op kwantiteit in plaats van kwaliteit: Veel links van lage kwaliteit kunnen je SEO schaden in plaats van helpen.
 2. Gebruik van link farms: Dit zijn websites die alleen bestaan om links te ruilen. Zoekmachines kunnen dit als manipulatie beschouwen en je site straffen.
 3. Onnatuurlijke linkpatronen: Het verkrijgen van veel links in korte tijd kan verdacht lijken voor zoekmachines.
 4. Verwaarlozen van interne links: Hoewel externe backlinks belangrijk zijn, helpen interne links ook bij het verbeteren van de structuur en navigatie van je website.

Tools voor backlink-analyse

 1. Ahrefs: Een krachtige tool voor het analyseren van je backlinks en die van je concurrenten.
 2. Moz Link Explorer: Helpt bij het vinden van backlink-mogelijkheden en het analyseren van je backlink-profiel.
 3. SEMrush: Biedt uitgebreide rapporten over je backlinks en helpt bij het identificeren van schadelijke links.
 4. Google Search Console: Gratis tool van Google waarmee je je backlinks kunt monitoren en analyseren.

Conclusie

Backlinks zijn een cruciaal onderdeel van SEO en kunnen een significant effect hebben als je bovenaan in Google wilt ranken. Door te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks en het vermijden van veelgemaakte fouten, kun je de autoriteit en zichtbaarheid van je website verbeteren. Gebruik tools voor backlink-analyse om je voortgang te monitoren en blijf werken aan het creëren van waardevolle content die van nature backlinks aantrekt. Met een sterke backlink-strategie kun je je concurrentie voorblijven en de online aanwezigheid van je website versterken.

Recent blogs posted
Dorian Olma • 18/06/2024
Wat is technische SEO? 10 Essentiële Componenten voor Optimalisatie

Wat is technische SEO? Technische SEO...

Dorian Olma • 17/06/2024
Wat maakt een website SEO vriendelijk?

Wat betekent SEO vriendelijk? Een SEO...

Dorian Olma • 14/06/2024
6 tips voor een converterende website

Een converterende website Een converterende website...

Dorian Olma • 14/06/2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel...

team image

Opzoek naar Professioneel Advies?

Online Kennismaking

Wil jij meer website verkeer?

Verhoog het aantal bezoekers van jouw website! Vul je website URL in en ontvang op maat advies.

Related blog posts

Zoekwoordonderzoek SEO
Dorian Olma • 14 jun 2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. Het helpt je te begrijpen…

Wat is mobile first thinking en waarom is het belangrijk?
Kevin • 24 mei 2024
Wat is mobile first thinking?

Wat is mobile first thinking? Mobile first thinking is een ontwerp- en ontwikkelingsstrategie waarbij de…

Technische SEO gids
Dorian Olma • 18 jun 2024
Wat is technische SEO? 10 Essentiële Componenten voor Optimalisatie

Wat is technische SEO? Technische SEO verwijst naar het optimaliseren van de technische aspecten van…