top rocket
 • Wat is mobile first thinking?
Kevin • 24/05/2024
Wat is mobile first thinking?
Wat is mobile first thinking?

Wat is mobile first thinking?

Mobile first thinking is een ontwerp- en ontwikkelingsstrategie waarbij de mobiele versie van een website of applicatie als eerste wordt ontworpen en ontwikkeld, voordat deze wordt aangepast voor grotere schermen zoals desktops en tablets. Dit concept stelt mobiele gebruikers centraal en zorgt ervoor dat de kernfunctionaliteiten en gebruikerservaringen optimaal zijn voor mobiele apparaten.

Waarom is mobile first thinking belangrijk?

Mobile first thinking is belangrijk omdat het aansluit bij het veranderende gedrag van gebruikers. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om online te gaan, en zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites in hun zoekresultaten. Door een mobile first strategie te implementeren, zorg je ervoor dat je website of applicatie gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten en beter presteert in zoekresultaten.

Hoe werkt mobile first thinking?

Mobile first thinking begint met het ontwerpen en ontwikkelen van de mobiele versie van een website of applicatie. Dit betekent dat je vanaf het begin rekening houdt met de beperkingen en mogelijkheden van mobiele apparaten, zoals kleinere schermen en touch-bediening. Pas nadat de mobiele versie is geoptimaliseerd, breid je het ontwerp uit voor grotere schermen zoals tablets en desktops.

Belangrijke elementen van mobile first thinking

 1. Responsive design: Zorg ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten.
 2. Snelle laadtijd: Optimaliseer de laadtijd van je website door afbeeldingen te comprimeren, caching te gebruiken en onnodige scripts te verwijderen.
 3. Eenvoudige navigatie: Maak navigeren op je website eenvoudig en intuïtief voor mobiele gebruikers door gebruik te maken van duidelijke menu’s en call-to-actions.
 4. Minimalistisch ontwerp: Focus op de essentie van je content en vermijd overbodige elementen die de gebruikerservaring kunnen verstoren.
 5. Touch-vriendelijke elementen: Zorg ervoor dat knoppen en links groot genoeg zijn om gemakkelijk aan te tikken op een touchscreen.

Tips voor het implementeren van een mobile first strategie

 1. Begin met wireframes: Ontwerp eerst wireframes voor de mobiele versie van je website om de basisstructuur en functionaliteiten te bepalen.
 2. Optimaliseer afbeeldingen: Gebruik gecomprimeerde afbeeldingen om de laadtijd van je website te verbeteren.
 3. Gebruik flexibele lay-outs: Maak gebruik van flexibele grid-systemen en lay-outs die zich aanpassen aan verschillende schermformaten.
 4. Prioriteer content: Plaats de belangrijkste content en functionaliteiten bovenaan de pagina voor gemakkelijke toegang.
 5. Test op verschillende apparaten: Zorg ervoor dat je website goed werkt op verschillende mobiele apparaten en schermformaten.

Veelgemaakte fouten bij mobile first thinking

 1. Verwaarlozen van desktopgebruikers: Hoewel mobile first belangrijk is, moet je ook rekening houden met gebruikers die grotere schermen gebruiken.
 2. Trage laadtijd: Optimaliseer je website om snel te laden op mobiele apparaten.
 3. Onleesbare content: Zorg ervoor dat je content goed leesbaar is op mobiele apparaten door grotere lettertypes en voldoende witruimte te gebruiken.
 4. Slechte navigatie: Maak navigeren op je website eenvoudig en intuïtief voor mobiele gebruikers.
 5. Niet testen op meerdere apparaten: Test je website op verschillende mobiele apparaten om ervoor te zorgen dat deze goed werkt op alle schermformaten.

Conclusie

Mobile first thinking is een essentiële strategie voor het ontwerpen en ontwikkelen van websites en applicaties die optimaal presteren op mobiele apparaten. Door je website vanaf het begin te optimaliseren voor mobiel gebruik, kun je een betere gebruikerservaring bieden, hogere posities in zoekresultaten bereiken en meer verkeer genereren. Begin vandaag nog met het implementeren van mobile first thinking en zie je website groeien. Door deze tips en strategieën te volgen, kun je je concurrentie voorblijven en je mobiele publiek effectief bereiken.

Recent blogs posted
Dorian Olma • 18/06/2024
Wat is technische SEO? 10 Essentiële Componenten voor Optimalisatie

Wat is technische SEO? Technische SEO...

Dorian Olma • 17/06/2024
Wat maakt een website SEO vriendelijk?

Wat betekent SEO vriendelijk? Een SEO...

Dorian Olma • 14/06/2024
6 tips voor een converterende website

Een converterende website Een converterende website...

Dorian Olma • 14/06/2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel...

team image

Opzoek naar Professioneel Advies?

Online Kennismaking

Wil jij meer website verkeer?

Verhoog het aantal bezoekers van jouw website! Vul je website URL in en ontvang op maat advies.

Related blog posts

Website snelheid optimaliseren
Dorian Olma • 14 jun 2024
Website snelheid verbeteren

Optimalisatie van je website snelheid Website snelheid is een cruciale factor die de gebruikerservaring, SEO…

Hoe werkt alt-tekst voor SEO?
Kevin • 25 mei 2024
Wat is een Alt-tekst?

Wat is een alt-tekst? Een alt-tekst, of alternatieve tekst, is een beschrijvende tekst die wordt…

Hoe werken ankerlinks voor SEO?
Kevin • 24 mei 2024
Wat is een ankerlink?

Wat is een ankerlink? Een ankerlink, ook wel een interne link genoemd, is een hyperlink…