top rocket
 • Wat is lokale SEO?
Kevin • 23/05/2024
Wat is lokale SEO?
Wat is lokale SEO?

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren van je online aanwezigheid om beter zichtbaar te worden in lokale zoekresultaten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die klanten in een specifieke geografische regio willen aantrekken, zoals restaurants, winkels, tandartsen en andere lokale dienstverleners.

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale SEO is cruciaal omdat het bedrijven helpt gevonden te worden door mensen die in de buurt naar hun producten of diensten zoeken. Dit kan leiden tot meer websiteverkeer, telefoontjes, winkelbezoeken en uiteindelijk meer klanten en omzet. Mensen die lokale zoekopdrachten uitvoeren, zijn vaak klaar om een aankoop te doen, waardoor de kans op conversie hoger is.

Hoe werkt lokale SEO?

Lokale SEO werkt door je online aanwezigheid te optimaliseren op basis van geografische gegevens. Zoekmachines zoals Google gebruiken locatiegegevens om de meest relevante lokale bedrijven te tonen aan gebruikers. Dit omvat:

 • Google Mijn Bedrijf: Een gratis tool waarmee bedrijven hun bedrijfsinformatie kunnen beheren en beter zichtbaar worden in lokale zoekopdrachten en op Google Maps.
 • Lokale zoekwoorden: Gebruik maken van zoekwoorden die betrekking hebben op je locatie en de diensten of producten die je aanbiedt.
 • Reviews: Klantbeoordelingen spelen een grote rol in lokale SEO omdat ze je betrouwbaarheid en populariteit tonen.
 • Lokale vermeldingen: Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie consistent is op verschillende lokale directory’s en websites.

Belangrijke elementen van lokale SEO

 1. Google Mijn Bedrijf: Het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel is een van de belangrijkste stappen in lokale SEO. Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld met actuele informatie, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en een beschrijving van je diensten. Voeg ook foto’s en video’s toe om je profiel aantrekkelijker te maken.
 2. Lokale zoekwoorden: Het gebruik van lokale zoekwoorden helpt zoekmachines om je bedrijf te associëren met specifieke locaties. Voeg zoekwoorden toe die je locatie en je diensten beschrijven, zoals “bakkerij in Amsterdam” of “tandarts in Utrecht”.
 3. NAP-gegevens: NAP staat voor naam, adres en telefoonnummer. Zorg ervoor dat deze gegevens consistent zijn op je website en andere online vermeldingen, zoals Yelp, Facebook en lokale directory’s.
 4. Reviews: Positieve reviews helpen niet alleen om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten, maar ze zijn ook een belangrijke factor voor lokale SEO. Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten op Google en andere reviewplatforms.
 5. Lokale content: Creëer content die relevant is voor je lokale doelgroep. Dit kan blogposts, artikelen of video’s zijn die lokale evenementen, nieuws of onderwerpen behandelen.

Tips voor lokale SEO

 1. Claim je Google Mijn Bedrijf-profiel: Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld en up-to-date is met je bedrijfsinformatie.
 2. Gebruik lokale zoekwoorden: Voeg zoekwoorden toe die je locatie en je diensten beschrijven.
 3. Verzamel reviews: Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten en reageer op alle reviews, zowel positief als negatief.
 4. Consistente NAP-gegevens: Zorg ervoor dat je naam, adres en telefoonnummer consistent zijn op je website en andere online vermeldingen.
 5. Optimaliseer je website: Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is en snel laadt, aangezien veel lokale zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten worden uitgevoerd.
 6. Creëer lokale content: Schrijf blogposts en artikelen over lokale evenementen, nieuws en onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep.
 7. Gebruik schema markup: Schema markup helpt zoekmachines om je bedrijfsinformatie beter te begrijpen en weer te geven in zoekresultaten.

Veelgemaakte fouten bij lokale SEO

 1. Onvolledig Google Mijn Bedrijf-profiel: Zorg ervoor dat alle velden in je profiel zijn ingevuld en dat je regelmatig updates doorvoert.
 2. Inconsistente NAP-gegevens: Controleer regelmatig of je naam, adres en telefoonnummer consistent zijn op alle platforms en vermeldingen.
 3. Gebrek aan lokale zoekwoorden: Gebruik niet alleen algemene zoekwoorden, maar ook specifieke lokale zoekwoorden om je zichtbaarheid te vergroten.
 4. Niet actief vragen om reviews: Reviews zijn cruciaal voor lokale SEO. Vraag actief aan tevreden klanten om een review achter te laten en reageer op reviews om je betrokkenheid te tonen.
 5. Verwaarlozen van mobiele optimalisatie: Veel lokale zoekopdrachten worden uitgevoerd op mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is en snel laadt.
 6. Geen gebruik maken van lokale content: Lokale content helpt niet alleen bij SEO, maar maakt je ook relevanter voor je lokale doelgroep. Schrijf over lokale evenementen, nieuws en andere relevante onderwerpen.

Conclusie

Lokale SEO is een krachtige manier om je bedrijf zichtbaarder te maken voor potentiële klanten in jouw omgeving. Door je online aanwezigheid te optimaliseren en aandacht te besteden aan lokale zoekwoorden, reviews, en consistente NAP-gegevens, kun je meer verkeer en omzet genereren. Begin vandaag nog met het implementeren van lokale SEO-strategieën en zie je bedrijf groeien. Door deze tips en strategieën te volgen, kun je je concurrentie voorblijven en je lokale markt domineren.

Recent blogs posted
Dorian Olma • 18/06/2024
Wat is technische SEO? 10 Essentiële Componenten voor Optimalisatie

Wat is technische SEO? Technische SEO...

Dorian Olma • 17/06/2024
Wat maakt een website SEO vriendelijk?

Wat betekent SEO vriendelijk? Een SEO...

Dorian Olma • 14/06/2024
6 tips voor een converterende website

Een converterende website Een converterende website...

Dorian Olma • 14/06/2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel...

team image

Opzoek naar Professioneel Advies?

Online Kennismaking

Wil jij meer website verkeer?

Verhoog het aantal bezoekers van jouw website! Vul je website URL in en ontvang op maat advies.

Related blog posts

SEO vriendelijke meta tags
Dorian Olma • 17 jun 2024
Wat maakt een website SEO vriendelijk?

Wat betekent SEO vriendelijk? Een SEO vriendelijke website is een website die is geoptimaliseerd om…

Hoe wordt pagina autoriteit berekend?
Kevin • 25 mei 2024
Wat is pagina autoriteit (Page Authority)?

Wat is pagina autoriteit? Pagina autoriteit, vaak afgekort als PA (Page Authority), is een metriek…

Zoekwoordonderzoek SEO
Dorian Olma • 14 jun 2024
SEO Zoekwoordonderzoek: Vinden van de juiste zoekwoorden

Inleiding Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. Het helpt je te begrijpen…